Anasoux

Anasoux

Avsnöpt på twitter?

Sociala medierPosted by Anna Monday, May 23 2011 11:09:14

En tanke slog mig när jag såg det här på twitter. Varför ha ett konto med "Debatt" i namnet när man uppenbarligen bara kör med envägskommunikation?

@DNDebatt är inte ensamma om det men ett bra exempel.

Rubriken det handlar om är "Akut läkarbrist hotar svenska sjukvården"

Profilen är @DNdebatt - Här twittrar DN Debatt-redaktionen.

Nej, "här aggregerar DNdebatt ut sina artiklar", skulle det stå. Att be någon ringa nyhetsdesken är ju oerhört gammalmodigt tänkt och verkar tyda på att personen som svarat inte riktigt förstått det där med sociala medier.

Och nej, Pernilla B Dahlén är inte jag.

  • Comments(0)//anasoux.zebrawebb.se/#post15

Heavy metal som religion, på facebook

Sociala medierPosted by Anna Tuesday, March 22 2011 08:57:14

35 000 (engelsmän) vill att heavy metal ska klassas som religion på facebook. Nja. Jag älskar också heavy metal, men livsstil eller besatthet gör inte ensamt en religion.

Om vi bortser från vem som är gud eller ett högre väsen;

- Ska inte en religion innehålla en idé om hur människor bör bete sig mot varandra? Någon slags tanke om moral och värderingar? De metalheads jag känner har alla lite olika inställningar om det- från att "vara snäll" till "sköt dig själv och skit i andra".

Skapelseberättelse? Började allt med en dubbelkagge?

Och kommer det att bli svårt att kombinera med andra religioner? Är det inte mer uteslutande än att hålla det fritt för alla som gillar musikstilen?

Vad förväntar de sig att detta skall leda till i fortsättningen? Att stater ska erkänna det, att man ska få ha egna helgdagar? Att man ska kunna hävda religionsfrihet och få ha sina symboler på arbetsplatser - i jämförelse med kors, schalar och turbaner?

Ska metaltroende kunna hävda att vissa arbetstider (tidiga mornar) strider mot möjligheten att utöva sin tro (gå på metalspelningar) på kvällstid?

Okej, jag är med! ;)

  • Comments(0)//anasoux.zebrawebb.se/#post14

Mobila enheter + sociala medier = sant

Sociala medierPosted by Anna Monday, March 21 2011 19:44:16
Med risk för att påpeka det självklara.  Jag tror att utan den explosiva spridningen av mobila enheter hade  sociala medier ALDRIG växt så mycket dom de gjort det senaste året. Vi hade tyckt att det var lite jobbigt att dra igång datorn för att gå in på facebook, dela en bild eller skriva och läsa twitter. De flesta arbetsplatserna ser inte heller med blida ögon på facebookande, youtube-ande på jobbdatorer och under arbetstid. Men nu sitter "alla" på sina smartphones och uppdaterar statusar under restid och på sin privata tid. Sveriges twittertalibaner är de mest mobila och uppkopplade av alla och står för 80% av alla svenska inlägg.

Här i storstaden får man gärna intrycket att varenda kotte sitter på tunnelbanan och skriver på sin iphone. 

Melodifestival och debattprogram har aldrig varit så intressanta som nu, när jag i twitterflöde kan följa vad andra tv-tittare tänker och tycker! Det hade aldrig varit samma flöde på kommentarerna om man var tvungen att starta och koppla upp sin dator. Med mobil och skrivplattor går det på några sekunder. 

I denna fantastiska symbios kommer nya möjligheter, affärsmodeller och arbetstillfällen uppstå. Med rätt uppfostran och fokus kan det leda till positiva effekter. Det finns också en baksida på myntet. Om personer går till personliga angrepp. Man kan inte idiotsäkra något teknisk verktyg. Beteendevetare och socionomer sitter egentligen på en guldgruva. För nu måste interaktionen mellan människa och maskin (teknik)  få fler dimensioner än någonsin tidigare. Det handlar inte längre bara om "media". Det handlar om människan, den sociala människan. Med mobilen fastklistrad som en extra kroppsdel... 

  • Comments(0)//anasoux.zebrawebb.se/#post13

Alla på vinterminglet hade fel (i alla fall lite)

Sociala medierPosted by Anna Wednesday, March 16 2011 21:45:59
Efter vinterminglet i februari börjar jag undra om jag varit med om något som kommer få ringar på vattnet. En uppsjö av blogginlägg som analyserar och refererar till denna "unconference" (svensk ord tack!)

Kan tänkas att en massa webbshoppar startas upp efter Antons peptalk och gameifierade webblösningar poppar upp här och där. Själv blev jag inspirerad att skissa på det ultimata ipadfodralet, enligt mina behov och med viss  coolhet i design. 
Och så får jag en dejavu! Precis den här entusiasmen drabbade mig på 90-talet när jag kom in på html och webb. Det var som ett smörgåsbord och man kunde komma i kontakt med folk på andra sidan jorden. 
Lite som Anna-Karin Hatt skrev i februari 2011. Med den stora skillnaden att vi nu gått från dotcom till dotmom, som Johan SvH uttryckte det. 

Vi kommer säkert återkomma till flera  bevingade  uttryck från vinterminglet under det här året. Det är min teori. Samtidigt får det inte bli som en sekt där vi sväljer allt med hull och hår.  Ett visst ifrågasättande måste ändå till. Att "alla har gröna hörlurar nu" är nog den smartaste PR-kuppen jag sett. I den grenen föll  däremot Telia på eget grepp. MyCube, där kan jag inte sia än, men visst fick det uppmärksamhet!

Som djävulens advokat kommer jag nu ifrågasätta allt, för viss nyansering i det som påstods/berättades. Det betyder inte att jag inte håller med, utan är i rent filosofiskt syfte. 

1. Kommer internet påverka oss så omvälvande att vi byter beteende? Nej. Så länge vi är sociala djur kommer vi bete oss likadant. Om möjligt med något fler medel. Det kommer definitivt komma en mot-trend av människor som tycker att alla dessa medier är av ondo. T ex har vi inte sett hur denna omfattande radiotrafik påverkar oss. Elallergi och liknande är bara toppen på isberget. 

2. Kommer journalistens roll att förändras? 3.0 ? Publikredaktörer? Ni kan uppfinna hur många olika redaktörstitlar ni vill. Men alla är inte redaktörer. De flesta vidarebefordrar bara rykten. När alla blir publicerare inom t ex sitt företags intranät är det mycket sällan den personens huvudaktivitet. Har man inte fått en nödvändig kunskap i hur man skriver begripligt kommer informationen inte nå ut till fler eftersom det blir "brus". Journalister har ett kall, ett driv och ett engagemang som alltid behövs. 

Fortsättning kommer.

  • Comments(0)//anasoux.zebrawebb.se/#post12

Vintermingel ger mig hjärngympa

Sociala medierPosted by Anna Monday, February 21 2011 18:02:41

I lördags den 19 februari, var jag på Vinterminglet - även kallat #SSMX i twitter.

Det var så överväldigande och intressant och hälften av deltagarna hade redan bloggat om evenemanget innan det var nästa dag.

Jag blev mycket inspirerad av dragningar om framtiden, webbshoppar, hur du bli stor i Japan, hur många som twittrar och så vidare.

Nästan så jag blev lite yr och snurrig. Men oj så roligt!

När jag hunnit smälta det lite till kanske jag bidrar med mer. Men än så länge får det bli under 140 tecken-varianter på twitter som @anasoux

Jag kom med på bild på ett Stockphoto moment med Suzanne som jag inte träffat på många år. Kanske därför vi ser så glada ut?

  • Comments(0)//anasoux.zebrawebb.se/#post10